1. januari innovatie

Acht miljoen euro subsidie voor wetenschappelijk onderzoek Technische Universiteit Eindhoven

Vier onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven krijgen bij elkaar ruim acht miljoen euro aan Europese subsidies. Het geld is bedoeld voor onderzoeken naar extreem dunne draden, een speciaal soort vat voor chemische reacties, nieuwe wiskundige formules (algoritmische methodes) en het gedrag van druppels op zachte materialen.

 

De onderzoekers die met deze onderzoeken bezig zijn, zijn Erik Bakkers, Jacco Snoeijer, Johan Padding en Nikhil Bansal. 


De Consolidator Grant die hen is toegekend, is een nieuwe subsidie van de Europese Onderzoeksraad. Die is bedoeld voor talentvolle, excellente onderzoekers met zeven tot twaalf jaar ervaring sinds hun promotie. De subsidie is maximaal 2,75 miljoen euro per onderzoeker.



Dunne draden en chemische reacties
Erik Bakkers, van de afdeling Technische Natuurkunde, sleept met 2,7 miljoen euro bijna het maximale subsidiebedrag binnen voor zijn onderzoek naar microscopisch dunne draden. Met zijn onderzoek naar deze hele zuivere lijnen van enkele tientallen nanometers breed hoopt Bakkers nieuwe fundamentele eigenschappen te ontdekken. 


Johan Padding van Scheikundige Technologie gaat met zijn subsidie van bijna twee miljoen euro modellen ontwikkelen voor de interactie tussen niet-ronde deeltjes en gassen in zogeheten wervelbedreactoren. Dit zijn grote vaten waarin gas vanuit onderin naar binnen stroomt en de in het vat aanwezige deeltjes optilt. In zulke vaten worden onder meer biobrandstoffen gemaakt uit gemalen biomassa. 



Algoritmische methodes en vloeistofdruppels
Nikhil Bansal van de afdeling Wiskunde en Informatica wil zijn de subsidie van ruim anderhalf miljoen euro nieuwe algoritmische methodes ontwikkelen om fundamentele optimalisatieproblemen op te lossen in bijvoorbeeld transportlogistiek, allocatie van goederen en complexe netwerken.


Jacco Snoeijer van de afdeling Technische Natuurkunde onderzoekt wat er gebeurt als vloeistofdruppels in contact komen met fragiele nanostructuren of zachte materialen. Met zijn subsidie van bijna twee miljoen euro gaat hij op moleculair niveau uitzoeken hoe de oppervlaktespanning van waterdruppels aangrijpt op zachte materialen en hoe dit de vloeistofstroming op macroscopische schaal beïnvloedt.

 

Bron: www.omroepbrabant.nl