1. januari innovatie

Arends Techniek snelst groeiende onderneming in Nederland

Arends Techniek V.O.F. uit Tweede Exloërmond is met een omzetgroei van 1.185% vanavond uitgeroepen tot Snelst Groeiende Onderneming nationaal van 2013. De onderneming met 10 medewerkers realiseerde een omzetgroei van € 145.252 in 2010 naar € 1.866.597 in 2012. De installateur van zonnepanelen ontving de onderscheiding tijdens de finale van de FD Gazellen, waarin de 100 snelst groeiende ondernemingen van Nederland in de spotlight werden gezet. Ook waren er prijzen voor Beste Diversiteitsbeleid (BATAVIA Bioservices uit Leiden) en Beste Internationale Benadering (Genexis uit Eindhoven). Internetbureau VI Company uit Rotterdam mocht maar liefst twee special awards in ontvangst nemen, die voor Aanstormend Talent en Beste Toekomstbeleid.

 

 

Edwin en Marjan Arends, directeuren van Arends Techniek V.O.F uit Tweede Exloërmond, zijn verheugd met de prijs: “Omdat wij zelf ons huis gingen verbouwen, kregen we interesse in zonnepanelen. We wilden iets duurzaams doen en ondernemerschap zat er altijd al in. Zo is het balletje gaan rollen, en hard! Begonnen in een Drenthse schuur en nu naar de Sinaï-woestijn. En dit is nog maar het begin. Nederland wordt wakker en gaat verduurzamen.” Het echtpaar ontving de award voor Snelst Groeiende Onderneming uit handen van Jan Bonjer, hoofdredacteur het FD.

 

VI Company, ontwikkelaar van online applicaties uit Rotterdam, ontving maar liefst twee special awards, die voor Aanstormend Talent en Beste Toekomstbeleid. Met een focus op de financiële markt hebben de jonge ondernemers in korte tijd diverse nationale en internationale vooraanstaande klanten weten te bedienen. “Wij willen financiële online producten eenvoudig maken. Dat kan alleen als je de materie van iedere klant kent”, legt Kees de Koning van VI Company uit. Zijn compagnon Tim Oskom vult aan: “Je moet altijd alweer bezig zijn met morgen.” De jury was bovendien onder de indruk van de toekomstvisie van het bedrijf en gaf daar ook een prijs voor. “Naast een sterke toekomstvisie hebben deze jonge ondernemers ook een concreet stappenplan om doelstellingen te monitoren en sturen. Om de koers scherp te houden heeft VI Company een effectief communicatieritme geïmplementeerd dat de hartslag van het bedrijf vormt en zorgt voor de juiste focus”, aldus jurylid Kees de Jong, ondernemer en investeerder.

 

De award voor Beste Diversiteitsbeleid ging naar BATAVIA Bioservices B.V. uit Leiden, een bedrijf dat biotechnologische medicijnen ontwikkelt. Jolanda van Vliet-Onderwater van BATAVIA Bioservices reageerde verheugd: “De diversiteit in mensen, projecten, klanten en technologieën vormt de kracht van ons bedrijf en maakt dat we voor elk probleem een oplossing hebben. Met name voor de complexe vraagstukken in de biofarma is er altijd iemand met de juiste kennis en ervaring aanwezig.” Jurylid Simone Brusselhuis, The Next Women, lichtte toe: “BATAVIA Bioservices heeft een divers beleid in alle lagen van de organisatiestructuur. Daarnaast heeft de onderneming een aanzienlijk percentage vrouwen in de personeelsorganisatie opgenomen, zowel in R&D als in het midden- en hoger management. De organisatie laat zien dat kwaliteit, groeicapaciteit en diversiteit samen gaan.”

 

Genexis B.V. uit Eindhoven maakt aansluitingen voor glasvezelnetwerken en ging aan de haal met de prijs voor Beste Internationale Benadering. Directeur Kees de Waard was trots: “Ons bedrijf staat voor hard werken, gedrevenheid, focus en innovatie. Onze internationale benadering blijkt uit het feit dat we binnen Genexis 19 nationaliteiten in dienst hebben. Daarnaast hebben wij productie- en saleslocaties over de hele wereld. Je moet overal de lokale markt leren kennen. In elk land met beide voeten in de klei staan, noem ik dat.” De jury was onder de indruk van de zorgvuldige selectie van landen, samen met een doortastende aanpak van productlokalisering. Jurylid Marcel Broersma, Peak Value: “Genexis heeft door een uitgekiende internationaliseringsstrategie een substantiële omzetgroei weten te bewerkstelligen. Het bedrijf weet haar internationale expansie te versnellen door een combinatie van zowel eigen vestigingen als verkooppartners.”

 

Totality Holding B.V., een bedrijf uit Zwolle dat interim/project management aanbiedt, ontving vanavond nog de Gouden FD Gazelle voor de categorie middel in de provincie Overijssel. Directeur Robbert de Jong is trots: “Onze interne en externe medewerkers hebben in een uitermate turbulente tijd het niveau en de kwaliteit hoog kunnen houden. Door lef te tonen en te investeren in een tijd van krimp hebben wij toch een prachtige groei laten zien.

Een vakjury bestaande uit Simone Brummelhuis (The Next Women), Marcel Broersma (Peak Value) en Kees de Jong (oprichter Blauw Research, Bloomerce en GDCC) bepaalde welke ondernemers met een prijs naar huis gingen, met uitzondering van de titel Snelst Groeiende Onderneming van Nederland.

 

Dagvoorzitters Martine Wolzak (journalist bij het FD), Maarten Bouwhuis (presentator BNR Nieuwsradio) en Annette van Soest (presentator BNR Nieuwsradio) vroegen ondernemers in de zaal naar hun visie op groei in recessietijd en de nabije toekomst.



Criteria FD Gazellen
Om in aanmerking te komen voor de eervolle FD Gazellen Award moeten bedrijven aan specifieke criteria voldoen. Alleen bedrijven die van 2010 tot en met 2012 een omzetgroei van 20% of meer behaalden en in 2012 een positief bedrijfsresultaat hebben geboekt kunnen een award winnen.


FD Gazellen worden in drie categorieën ingedeeld: klein (omzet 100.000 tot 2 mln euro), middelgroot (omzet 2 mln tot 30 mln euro) en groot (30 mln euro of meer). De bedrijven met het hoogste groeicijfer in hun categorie worden onderscheiden met de eervolle Gouden FD Gazellen Award. Op 11  december publiceert Het Financieele Dagblad de landelijke FD Gazellen-ranglijst 2013, waarop alle bekroonde bedrijven uit het hele land staan.

 

Over FD Gazellen Awards

Met de FD Gazellen Awards wil Het Financieele Dagblad ondernemerschap stimuleren en de aandacht vestigen op bedrijven die in Nederland snel in omzet groeien. Daarnaast brengt Het Financieele Dagblad met onderzoek het Nederlandse ondernemerschap in de verschillende provincies in kaart. Gedurende de hele maand november en begin december berichten Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio na iedere bijeenkomst over de FD Gazellen 2013.

 

De FD Gazellen Awards 2013 is een initiatief van Het Financieele Dagblad, in samenwerking met Graydon Nederland, en wordt mede mogelijk gemaakt door ABN Amro en KPMG- Meijburg.