1. januari innovatie

Band tussen Brainport Regio Eindhoven en Taipei aangehaald

Brainport regio Eindhoven en Taipei (Taiwan) gaan hun samenwerking in de komende jaren sterk intensiveren. Dat is overeengekomen tijdens het werkbezoek dat de Brainportregio samen met het topteam High Tech Systemen & Materialen de afgelopen week aflegde in Aziƫ.

 

Een delegatie onder leiding van burgemeester Rob van Gijzel legde aan het begin van de week met de Technische Universiteit  Eindhoven en de Design Academy Eindhoven een werkbezoek af aan Singapore. Later in de week werd, samen met nationale vertegenwoordiging, Taiwan bezocht.  Dit bezoek, dinsdag tot en met vrijdag, stond in het teken van een versterking van de banden tussen beide regio’s en een verkenning van verdergaande samenwerkingsmogelijken. Afgelopen maandag werd bekend gemaakt dat de stad Tapei in 2016 World Design Capital wordt.

 

Volgens burgemeester Hau van Taipei is de titel van World Design Capital 2016 mede te danken aan de steun die Taipei kreeg vanuit Nederland. “Ik ben burgemeester Rob van Gijzel bijzonder dankbaar voor de expliciete steun die hij in 2011 gaf aan onze kandidatuur. De steun vanuit Eindhoven als internationale hotspot op het gebied van design heeft ons aanbod absoluut meerwaarde gegeven bij de jury.” Taipei heeft net als Brainport Regio Eindhoven een sterke focus op design en technologie.

 

MOU’s ondertekend

De Nederlandse en de Taiwanse regering sloten op donderdag een samenwerkingsovereenkomst – een zogeheten Memorandum Of Understanding (MOU) - op het gebied van wetenschap en technologie. In navolging daarvan ondertekende de Technische Universiteit Eindhoven een MOU met de National Taiwan University of Science and Technology (NTUST). Deze overeenkomst voorziet onder andere in de uitwisseling van hoogleraren, medewerkers en studenten van de universiteiten.

 

Sterker wordende band

Diverse bijeenkomsten illustreerden in de afgelopen week de sterke band tussen Taiwan en Brainport Regio Eindhoven. Tijdens een zeer drukbezochte carrierebeurs werden Taiwanese studenten gewezen op hightech studies en vacatures in Nederland’s kloppende hart van innovatie en technologie. Bij een seminar over het Horizon2020 programma werd toegelicht hoe Taiwan kan aansluiten bij Europese Research & Development projecten in samenwerking met Nederlandse organisaties en kennisinstellingen. De delegatie bezocht tevens de nieuwe showroom van ITRI – de Taiwanese evenknie van TNO, sinds kort gevestigd in Eindhoven – en het Hsinchu Science Park als toplocatie voor hightech industrie in Taiwan.

 

Bedrijfsbezoeken: 2000ste DAF truck

De Brainport-delegatie bezocht gedurende de week samen met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) diverse Taiwanese bedrijven, waaronder BenQ – dat onlangs nog op de Dutch Design Week in Eindhoven te zien was – en Cooler Master, dat zich binnenkort in Eindhoven gaat vestigen. Ook vierde de Brainportdelegatie bij de Taiwanese vestiging van DAF de 2000ste truck die daar van de band rolde. Verder waren er ondermeer gesprekken met de Taiwanese vice-minister van economische zaken Duh en met een vertegenwoordiging van de internationale marktleider op het gebied van petrochemie, Formosa Plastics Group.

 

Bron: www.eindhoven.nl