1. januari innovatie

Beleggers gematigd positief over 2014

Beleggers hebben in 2013 een gemiddeld rendement van 9% gehaald op aandelen, obligaties en/of beleggingsfondsen. De verwachtingen voor het komende jaar zijn gematigd. De meeste beleggers gaan uit van een gemiddeld rendement tot 5 procent op aandelen.

 

Het ING Investment Office gaat in zijn basisscenario uit van een rendement van 10 procent op aandelen. Na de sterke stijging in november doet de ING BeleggersBarometer in december een stapje terug van 131 naar 126. Het gunstige oordeel van beleggers over de economie, de eigen financiën en de beleggingsportefeuille is sinds november onveranderd. De particuliere belegger blijft positief en lijkt af te wachten wat de koersen gaan doen in dit nieuwe jaar. Al met al is 2013 voor beleggers geen slecht jaar geweest. Ook het Fed-besluit tapering is positief ontvangen.
 
De verwachtingen voor 2014 zijn wat minder hoog gespannen dan op basis van de rendementen in 2013 wellicht zou mogen worden verwacht. Waar in 2013 gemiddeld 9% rendement werd behaald, verwachten beleggers komend jaar iets minder te mogen bijschrijven. Voor aandelen verwacht meer dan de helft van de beleggers een rendement van 0-5%; 27% gaat uit van 5-10%, terwijl 10% een negatief rendement verwacht. Voor Europese staatsobligaties ligt de verwachting bij bijna twee derde van de beleggers op een rendement van 0-2% en bij een vijfde op 2-4%; eveneens een vijfde denkt dat het rendement negatief zal zijn.
 

Kijkend naar de verwachtingen per regio valt op dat opkomende markten hoog scoren. Maar liefst 56% zet ze op nummer één als het gaat om de verwachting van het hoogste rendement in 2014. Bij een op de vijf zijn ze een goede tweede. Bij 17% staat Japan op één en 14% denkt dat in de VS het meest te behalen is. Europa staat slechts bij 12% van de beleggers op de eerste plaats. 

 

Bron: www.fonkonline.nl