1. januari innovatie

Brabanders zijn 'een beetje dom', maar doen wel heel veel uitvindingen

In Brabant worden de meeste uitvindingen gedaan van heel Europa. Toch is het opleidingsniveau hier relatief laag. BrabantKennis, het nieuwe kenniscentrum van Brabant, presenteerde deze cijfers vrijdag.

 

In het provinciehuis in Den Bosch wordt vrijdag het startschot gegeven voor het nieuwe kenniscentrum, dat gaat proberen ontwikkelingen in de Brabantse samenleving te signaleren. Ondernemers en bestuurders kunnen daar vervolgens op inspelen. De provincie heeft het initiatief genomen voor dit nieuwe instituut.



Het kenniscentrum wordt gepresenteerd op een 'trenddag', waar de organisatie meteen een aantal opvallende feiten over Brabant presenteert: 

 

  • Vergeleken met de rest van Europa worden in Brabant de meeste uitvindingen gedaan. In 2009 werden in Brabant een kleine 1500 patenten toegekend. Brabantse bedrijven investeren het meest in onderzoek.
  • Het opleidingsniveau in Brabant is laag als je het vergelijkt met andere kennisregio's in Europa. Volgens de Tilburgse hoogleraar Ton Wilthagen is dit de 'achilleshiel' van de Brabantse economie. Het verhogen van het onderwijspeil moet volgens hem de belangrijkste ambitie zijn.
  • In Nederland heeft Brabant een eerste positie als het gaat om chemie, hightech en voeding.
  • Vanaf 2020 wonen er steeds minder mensen op het Brabantse platteland. De steden blijven groeien tot 2040.

 


BrabantKennis bestaat uit een directeur en drie of vier vaste medewerkers. Naast het salaris voor deze mensen is er een werkkapitaal beschikbaar van jaarlijks 300 duizend euro. In de programmaraad van BrabantKennis zit onder andere Henk Kivits, voormalig topman bij de Stage Entertainmentgroup van Joop van den Ende. Kivits zit nu als adviseur in de Raad van Bestuur van de Efteling.

 

Bron: www.omroepbrabant.nl