1. januari innovatie

De haat-liefdeverhouding van Dropbox

Medewerkers worden steeds mobieler en willen overal en altijd bij hun data kunnen. De ICT afdeling heeft juist controle en veiligheid voorop staan. Bij het gebruiken van de reguliere Dropbox oplossing geeft dit problemen in de organisatie.

 

 

Perspectief van de medewerker

Waar de medewerker vroeger applicaties van het werk thuis gingen gebruiken, is het tegenwoordig zo dat ze applicaties van thuis op het werk willen gebruiken. Een voorbeeld hiervan is Dropbox of Box.net of ook wel de Followme data oplossingen. Deze applicaties zijn handig om snel en eenvoudig documenten of afbeeldingen te delen met je laptop, pc, tablet, smartphone en ga zo maar door.

 

Perspectief van de ICT afdeling

Het grootste voordeel van een dropbox oplossing is dat data eenvoudiger te delen is, maar dat is ook het grootste probleem voor de organisatie, die zich steeds vaker afvragen; waar is mijn data, wie heeft toegang tot mijn data, en hoe bescherm ik mijn data?

 

De reguliere producten als Dropbox, Box.net zijn Amerikaanse bedrijven en slaan de data vaak zonder dat u het weet op bij bedrijven als Amazon of Microsoft. En hiermee valt het direct onder de Patriot act en PRISM.

 

De ICT afdeling moet de controle over data kunnen behouden en de veiligheid kunnen garanderen. Wat gebeurt er met de data als medewerker gedwongen/ongedwongen ontslagen wordt of als zijn/haar laptop, telefoon etc. gestolen worden. Maar een medewerker kan ook bewust of onbewust toegang verlenen aan een persoon die niets met de data te maken heeft. Met reguliere producten (als Dropbox, Box.net) heb je hier géén controle over en is de kans groot dat de data in verkeerde handen terecht komt.

 

Conclusie

Als organisatie wilt u weten wat er met uw documenten gebeurt: waar staat uw data, wie heeft er toegang tot, wie mag uw data delen, etc. Een gebruiker/medewerker wil graag overal en altijd bij hun data kunnen en deze makkelijk kunnen delen. Het is belangrijk dat u met een oplossing komt en dat de medewerker niet zelf op zoek gaat naar een oplossing.

Ja, er zijn genoeg alternatieve producten die uw organisatie kan inzetten en waarbij de ICT afdeling en de medewerkers tevreden zijn. Voorbeelden hiervan zijn Private Cloud Dropbox alternatieven, met een legio aan mogelijkheden en extra functionaliteiten.

 

Meer informatie

Wilt u meer informatie over welke oplossing geschikt zijn voor uw organisatie, neem dan contact op met NovaData. Zij kunnen u uitgebreid informeren over de mogelijkheden van Dropbox alternatieven.

 

Bron: www.regioinbedrijf.nl