1. januari innovatie

'Drempels slechten voor buitenlands talent'

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn positief over het actieplan Make it in the Netherlands, waarmee minister Bussemaker van Onderwijs meer internationaal talent wil aantrekken. Dat is nodig om de concurrentiekracht van onze economie te versterken, en kan een bijdrage leveren aan het oplossen van arbeidsmarkttekorten. De ondernemersorganisaties pleiten ervoor specifieke aandacht te geven aan het werven en binden van bètastudenten aan Nederlandse bedrijven.

 

Onnodige drempels weghalen
Het actieplan heeft tot doel buitenlandse talenten te verleiden om na hun studie in Nederland te blijven. MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dat alle onnodige drempels daarvoor moeten worden geslecht. Dat kan door leges te verlagen, het zogenaamde ‘zoekjaar’ naar een baan na de studie te verlengen, en het makkelijker te maken voor buitenlandse studenten om zich hier te vestigen of om te werken, tijdens of na de studie.

 

Elk jaar 30.000 extra technici nodig
Veel Nederlandse jongeren laten een technische studie links liggen, terwijl het bedrijfsleven de komende tijd jaarlijks 30.000 extra technici nodig heeft. Nederland moet dus profiteren van buitenlandse talenten door hen de opgedane kennis te laten toepassen in de Nederlandse praktijk. Daarnaast is het belangrijk om Nederlandse jongeren bewust te maken van de mogelijkheden van een technische studie, aldus de ondernemersorganisaties.

 

Bron: www.mkb.nl