1. januari innovatie

Dutax Reizen uit Hooge Zwaluwe wint prijs ‘Brabantse werkgever met maatschappelijk hart 2013’

Dutax Reizen uit Hooge Zwaluwe is op 22 november verkozen tot dé Brabantse werkgever met maatschappelijk hart 2013. Expertisecentrum BESO reikt deze prijs jaarlijks uit aan een Brabantse ondernemer die medewerkers in dienst heeft met een afstand tot de arbeidsmarkt, zonder daarbij de zakelijke belangen uit het oog te verliezen. Dutax Reizen ontving de prijs ter waarde van 1.500 euro uit handen van Bert Pauli, gedeputeerde Economie en Bestuur van de provincie Noord-Brabant. De andere finalisten waren Gascogne Groep uit Eindhoven en Faredo Verpakkingen uit Dussen. Zij eindigden op respectievelijk de tweede en derde plaats.

 

Jury unaniem

Zestien organisaties meldden zich aan voor de prijs. Daaruit selecteerde BESO drie finalisten: Dutax Reizen uit Hooge Zwaluwe. Gascogne Groep uit Eindhoven en Faredo Verpakkingen uit Dussen. Ton de Kok, projectleider BESO: “Opvallend is de toename van het aantal Brabantse ondernemers dat met een maatschappelijk hart zijn/haar bedrijf leidt. Deze ondernemers kunnen allen met recht ambassadeurs genoemd worden.” De drie finalisten hebben voor een deskundige jury, bestaande uit Henk Oderkerk (voormalig directeur BZW en voorzitter Raad van Advies BESO), Han Havekes (provincie Noord-Brabant) en Hanane Abdellaoui (directeur Just Clean én winnaar van de prijs in 2011), uit de doeken gedaan waarom zij dé Brabantse werkgever met maatschappelijk hart 2013 zijn. Het was geen gemakkelijke opgave voor de jury, maar ze waren het er uiteindelijk unaniem over eens. De eerste prijs ging naar Dutax Reizen. Gascogne Groep en Faredo Verpakkingen wonnen respectievelijk de tweede en derde prijs.

 

Zakelijk en maatschappelijk ondernemen

Ton de Kok: “Wij zijn bijzonder onder de indruk van de drive, passie, overtuiging en voortvarendheid waarmee de finalisten zich positioneren op het snijvlak van zakelijk en maatschappelijk ondernemen.” Ook juryvoorzitter Henk Oderkerk beaamt dit:  “Dutax Reizen heeft zich bewezen als bedrijf dat op basis van zakelijke overwegingen erin is geslaagd om de aanname van medewerkers met enige afstand tot de arbeidsmarkt tot integraal onderdeel van hun bedrijfsvoering te maken. Waar dit in eerste instantie opging voor de functie van taxichauffeur, is dit beleid inmiddels verbreed naar andere bedrijfsonderdelen die Dutax Reizen kent, zoals het reisbureau, de touringcars en de garage.

 

Trotse winnaar

Dutax Reizen is een familiebedrijf en bestaat meer dan vijftig jaar. Het bedrijf telt ruim 430 medewerkers, waarvan meer dan 30 procent met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. Peter Wagener, Manager Finance & Control & P&O van Dutax Reizen: “We zijn ongelooflijk blij met deze prijs! Het is een onverwachte erkenning voor iets wat wij als bedrijf als vanzelfsprekend beschouwen. Het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is volledig ingebed in onze organisatie. In de branche waarin we zitten is deze erkenning ook belangrijk in het kader van aanbestedingen. Het hele bedrijf is in feeststemming en bij een Brabantse prijs hoort natuurlijk Brabants worstenbrood!”

 

Dubbele winst

BESO adviseert en ondersteunt Brabantse werkgevers kosteloos bij het zakelijk interessant maken van inclusief werkgeverschap. Zij neemt daarbij de belangen en mogelijkheden van de werkgever als vertrekpunt. BESO doet dit vanuit de overtuiging dat inclusief werkgeverschap leidt tot een win-win situatie voor het bedrijf, het individu én de maatschappij. Kortom, ondernemen met dubbele winst.