1. januari innovatie

Eerste Brabantse waterstoftankstation geopend in Helmond

Op de Automotive Campus in Helmond is vrijdag het eerste waterstoftankstation in Brabant geopend. De pomp wordt de komende maanden gebruikt om nieuwe prototypes van een waterstofbus en waterstofvuilniswagen te testen. Daarna wordt de pomp ook geschikt gemaakt voor personenauto's.

 

Tot nu toe waren er alleen waterstoftankstations in Amsterdam en Arnhem.VDL
Verschillende auto- en vrachtwagenfabrikanten werken aan de productie van auto's die op waterstof rijden. Zo ook de VDL Groep in Eindhoven die een stadsbus op waterstof heeft ontwikkeld. Afvalverwerker Cure gaat in Eindhoven een vuilniswagen op waterstof inzetten.De vuilniswagen is gebouwd door E-Trucks Europe in het Belgische Lommel. "Afgelopen zomer haalde zo'n vuilniswagen elke vrijdag al oud papier op in het centrum van Eindhoven. Maar door de grotere actieradius van 360 kilometer kan Cure de wagen ook inzetten in de buurgemeenten zoals Geldrop-Mierlo en Valkenswaard", licht Flip Bamelis van E-Trucks toe. Cure hoopt de komende jaren het aantal vuilniswagens op waterstof uit te breiden. 

 

Broeikasgas
Voertuigen die op waterstof rijden stoten geen broeikasgas koolstofdioxide (CO2) uit en hebben een stille motor. Op dit moment rijdt alleen een aantal stadsbussen in Amsterdam op waterstof. In Amsterdam en Arnhem zullen bestaande waterstoftankstations geschikt worden gemaakt voor auto's. En ook in Rotterdam komt een waterstoftankstation.De Automotive Campus NL is blij met de komst van het tankstation. 'Vanwege de aanwezige kennis en bedrijvigheid is het een perfecte locatie voor dit station en wordt de campus alleen maar aantrekkelijker voor bedrijven die zich bezighouden met waterstoftechnologie', stelt Fred Welshen, directeur AutomotiveNL. Innovatiepunt
Ook Adwin Martens, directeur van initiatiefnemer WaterstofNet, ziet de opening als 'een belangrijke stap naar het ontwikkelen van Helmond als een toonaangevend innovatiepunt voor automotive toepassingen rond waterstof, niet alleen voor Noord-Brabant, maar zelfs voor de regio Benelux en Noordrijn-Westfalen'.

 

Bron: www.omroepbrabant.nl