1. januari innovatie

Eindsprint nodig voor IBAN-Overgang

MKB-Nederland en VNO-NCW hopen dat bedrijven die hun betalingsverkeer nog niet hebben aangepast aan de Europese IBAN- en SEPA-eisen, dat de komende weken alsnog doen. Vanaf 1 februari is het gebruik van IBAN-rekeningnummers namelijk verplicht, en kan betalen en betaald worden alleen nog via SEPA-overschrijvingen en -automatische incasso. Wie dan nog niet klaar is, kan in de problemen komen, aldus de ondernemersorganisaties.

 

Onderschat 
Naar schatting 60.000 tot 80.000 bedrijven, vooral in de bouw, de detailhandel en de horeca, zijn nog niet klaar voor IBAN, onderdeel van de Single Euro Payments Area (SEPA). Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW zijn zij nog niet of te laat begonnen omdat zij de invoering hebben onderschat. Daar komt bij dat deze sectoren het toch al economisch moeilijk hebben.

 

Conversiedienst 
Wie op 1 februari nog niet klaar is, kan gebruikmaken van een conversiedienst. Dat kost echter geld. Daarnaast zullen facturen tijdelijk handmatig verstuurd moeten worden. Bedrijven worden aangeraden contact op te nemen met hun bank en de website overopiban.nl te raadplegen. Uiteindelijk moet het Europese intra-betalingsverkeer net zo gemakkelijk en goedkoop worden als het binnenlandse betalingsverkeer.

 

Bron: www.mkb.nl