1. januari innovatie

Honderd jaar Philips NatLab in Eindhoven

Het NatLab in Eindhoven bestaat vandaag precies honderd jaar. Gerard Philips nam een eeuw geleden Gilles Holst in dienst om een natuurkundig laboratorium op te zetten. Een historische dag voor het concern en voor de regio Eindhoven.

 

Gerard Philips pakte de productie van gloeilampen op bijna wetenschappelijke wijze aan. Na de oprichting van de onderneming in 1891 was een van de grootste uitdagingen om gloeilampen van constante kwaliteit te produceren.

 

2 januari 1914

Wat Philips nodig had was een natuurkundig laboratorium. In de Nieuwe Rotterdamsche Courant van 23 oktober 1913 plaatste Philips een advertentie: 'Gevraagd een bekwaam jong doctor i.d. natuurkunde, vooral ook een goed experimentator'. Natuurkundige Gilles Holst solliciteerde en kreeg na een gesprek met Gerard Philips de baan. Zijn eerste werkdag op 2 januari 1914 wordt beschouwd als het begin van het NatLab.

 

Philips, ASML, NXP, TU/e

Het NatLab groeide onder leiding van Holst uit tot een van de grootste en meest gerenommeerde industriële laboratoria ter wereld. De wereldwijd leidende positie van Philips in verlichting en medische systemen, de High Tech Campus Eindhoven, de chipmachines van ASML, de halfgeleiders van NXP, de elektronenmicroscopen van FEI, de TU/e, de uitverkiezing tot slimste regio, de hightech van Brainport, de oorsprong van dat alles ligt bij het NatLab van Philips.

 

bron: www.ed.nl