1. januari innovatie

'Investeringen in wetenschap en innovatie zijn heel waardevol'

MKB-Nederland en VNO-NCW juichen een goed onderzoek naar de opbrengsten van investeringen in wetenschap en innovatie toe. Evenals de KNAW zijn zij van mening dat wetenschap en innovatie een belangrijk rendement oplevert voor de Nederlandse welvaart en welzijn. De KNAW pleit voor een dergelijk onderzoek in een verkennende studie over de waarde van wetenschap.

 

'Uitgavenpost' 
Aanleiding voor deze studie was dat de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) vindt dat het Centraal Planbureau investeringen in de wetenschap vaak afdoet als 'uitgavenpost' bij het doorrekenen van politieke programma's. Politici worden hierdoor te gemakkelijk verleid om hierop te bezuinigen, aldus de organisaties. 
Op zowel economisch als maatschappelijk vlak zijn de effecten van investeringen in wetenschap en innovatie pas vaak na lange tijd zichtbaar. Een studie, die meer zicht kan bieden in wat de waarde is van investeringen, kan volgens de ondernemersorganisaties op zichzelf heel waardevol zijn.

 

Blijven investeren in onderzoek
MKB-Nederland en VNO-NCW benadrukken dat het wel van belang is om te kijken naar de investeringen in zowel wetenschap als innovatie. Beide zijn immers van belang voor onze welvaart en welzijn, aldus de ondernemersorganisaties. Zij hebben samen met kennisorganisaties, waaronder de KNAW, een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. Daarin roepen zij het kabinet op om te blijven investeren in onderzoek. Dat is voor de Nederlandse economie van groot belang.

 

Langetermijnvisie 
De KNAW pleit voor een stevige econometrische studie, gericht op de Nederlandse situatie, dat verschillende modelspecificaties systematisch met elkaar vergelijkt. Zo moet het mogelijk zijn om de Nederlandse situatie af te zetten tegen die van landen met een vergelijkbaar systeem. Volgens de KNAW, MKB-Nederland en VNO-NCW is het belangrijk naar de lange termijn te kijken en ook mee te nemen dat kennis nodig is om kennis te kunnen toepassen.

 

www.mkb.nl