1. januari innovatie

Kabinet wil met projecten buitenlandse studenten in Brabant houden

Het moet voor buitenlandse studenten aantrekkelijker worden om ook na hun studie hier in Nederland te gaan werken. Het kabinet is daarom begonnen met een aantal projecten, waarvan er een paar in Brabant zijn. Dat maakte minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vrijdag bekend.

 

Met het actieplan Make it in The Netherlands wil het kabinet getalenteerde internationale studenten aantrekken. Hoewel zeventig procent van de studenten hier zou willen blijven werken, blijft uiteindelijk nog geen dertig procent. Dat moet veranderen, vindt Bussemaker.


Twee Brabantse projecten
In het actieplan zijn vrijdag een aantal plannen voorgesteld die voor Brabant relevant zijn. Eén daarvan is een pilot bij Brainport Regio Eindhoven die binnenkort start en gericht is op het aantrekken van honderd extra internationale bètastudenten voor de Technische Universiteit Eindhoven en Fontys. De studenten ontvangen hiervoor een aparte beurs, maar de verdere invulling moet nog worden bepaald.


Een ander programma is Brabant Talents, dat in juni van start is gegaan en studenten aan de Brabantse arbeidsmarkt moet binden. Dit gebeurt met een aantal activiteiten en het warmhouden van het contact met de studenten na hun studie. De provincie, de grote gemeenten, de Kamer van Koophandel en Brainport ondersteunen dit project.

 

Bron: www.omroepbrabant.nl