1. januari innovatie

MKB-nederlandvoorzitter: Graaien in de snoepdoos werkgevers moet stoppen

MKB-Nederlandvoorzitter Michaël van Straalen is woest dat minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het wettelijk vaderverlof bij geboorte van twee naar vijf dagen brengt. “De overheid moet eens stoppen met het eindeloos in de snoepdoos van de werkgevers graaien,” aldus Van Straalen. “Hoe is het mogelijk dat politici in een tijd dat zoveel ondernemers omvallen zelfs maar denken aan het uitbreiden van verlofrechten.”

 

Verlof dat bijna altijd in goed overleg en met maatwerk wordt geregeld belandt nu in een claimcultuur van ‘ik heb recht op’. Daardoor zullen volgens Van Straalen werkgevers ook niet meer bereid zijn om meer of andere oplossingen aan te bieden. “Dit is dus helemaal niet in het belang van werknemers.” Hij wijst erop dat je een bevalling ruimschoots van tevoren ziet aankomen, waardoor het inplannen van vrije dagen indien de vader dat wil goed mogelijk is. De overmatige vrije tijd in Nederland biedt voldoende mogelijkheden.

 

De combinatie van arbeid en zorg moet van MKB-Nederland tussen de individuele werkgever en werknemer worden geregeld aan de hand van de omstandigheden en dat gebeurt ook in vrijwel alle gevallen welwillend. “De wetgever moet zich daar niet mee bemoeien.” Het argument dat het ‘op kosten van de jonge vader gebeurt’ verwerpen de werkgevers. De rekening komt links of rechtsom bij het bedrijf te liggen.

 

Ten aanzien van vaderverlof komt daar natuurlijk bij dat je bevalling ruimschoots van tevoren kunt zien aankomen, waardoor inplannen van (overmatige) vrije dagen, indien gewenst, meer dan mogelijk is.

 

Bron: www.mkb.nl