1. januari innovatie

Mkb'er onderschat financiële gevolgen van ongezonde werknemer

Mkb-ondernemers onderschatten de financiële gevolgen van ongezonde werknemers. Werkgevers vinden de gezondheid van hun werknemers weliswaar belangrijk, maar vinden dat de kosten van leefstijlprogramma’s niet opwegen tegen de baten. Door het mkb in een collectiviteit samen te brengen, komen dit soort programma’s die al jaren succesvol worden ingezet bij grote bedrijven nu ook beschikbaar voor het mkb.

 

Ondernemers vinden de gezondheid van hun werknemers belangrijk (86 procent) en het van belang daar aandacht aan te besteden (63 procent), zo blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Panteia onder 340 ondernemers. MKB-Nederland en ONVZ Zorgverzekeraar presenteren het onderzoek vandaag in het kader van de start van de Week van de Preventie, die van 25 tot en met 29 november wordt gehouden.

 

Werkgevers kunnen hun medewerkers niet alleen op het werk, maar ook daarbuiten helpen gezonder te leven. Dit kan door programma's aan te bieden die bijdragen aan een gezonde privé-leefstijl, zoals stoppen met rokken, bestrijden van overgewicht of een cursus bij slaapproblemen. 

 

Obstakels
Een belangrijk obstakel hierbij is gebrek aan concrete informatie over gezondheid en de kosten van leefstijlprogramma’s. Veel ondernemers denken dat de kosten niet opwegen tegen de baten. Terwijl van de ondernemers die met uitval te maken kregen, ruim 80 procent aangeeft dat ongezond gedrag leidt tot verminderde productie. Meer dan 80 procent verwacht in de toekomst hinder te ondervinden van een ongezonde leefstijl van werknemers.

 

“Tot nu toe zijn deze programma’s alleen weggelegd voor grote bedrijven”, stelt Michaël van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland. “Voor de meeste bedrijven met vijftig werknemers of minder is het financieel niet haalbaar. Terwijl een gezonde privé-leefstijl juist voor het mkb belangrijk is, om werknemers op een productieve wijze aan de slag te houden.”

 

MKB-Nederland en ONVZ Zorgverzekeraar gaan een samenwerking aan om het belang van een gezonde leefstijl ook bij medewerkers van het mkb en hun directe familieleden onder de aandacht te brengen.

 

Mkb één groot bedrijf
“Eigenlijk vormen alle Nederlandse mkb-ondernemers één multinational”, stelt Erno Kleijnenberg, bestuursvoorzitter van ONVZ Zorgverzekeraar. “Door hen via een collectiviteit samen te brengen, komen leefstijlprogramma’s nu ook binnen handbereik van ondernemingen met minder dan vijftig werknemers. Op die manier kunnen ook zij profiteren van de zorgvoordelen van een multinational en zijn ook mkb-ondernemers in de toekomst verzekerd van vitale werknemers.”

 

Drie kwart van de mkb’ers ziet een rol weggelegd voor de zorgverzekeraar. Ondernemers verwachten van zorgverzekeraars tips voor gezond gedrag die de productiviteit bevorderen. Ook een gezondheidscoach scoort hoog. Daarnaast vinden ze dat bijvoorbeeld ‘Stoppen met roken’-programma’s niet van het eigen risico zouden moeten afgaan.

 

Bron: www.mkb.nl