1. januari innovatie

Ondernemers: 'CBS-Cijfers zijn hoopvol'

MKB-Nederland en VNO-NCW zien positieve aanknopingspunten in de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het zijn de eerste tekenen van pril herstel, aldus de ondernemersorganisaties. De cijfers laten zien dat de economische groei aan de export te danken is, dat dit niet alleen door de wederuitvoer komt, maar dat dit ook aan binnenlands geproduceerde goederen te danken is.

 

 

Consumenten zijn bezorgd 
Onze industrie groeide zeer licht. Maar de consumptie daalt nog wel flink. Consumenten zijn bezorgd over de economie en lossen daarom versneld hun schulden af. Ook de stijgende lasten beperken de uitgaven van de consumenten, menen de ondernemersorganisaties. Als gevolg hiervan beperken bedrijven hun investeringen en lopen de inkomsten van de overheid terug.

 

Vertrouwen komt voorzichtig 
Maar volgens MKB-Nederland en VNO-NCW lijkt het vertrouwen echter zeer voorzichtig terug te komen. Ook de recente lichtpuntjes op de woningmarkt wijzen daarop. Herstel van de woningmarkt is essentieel voor herstel van de economie en ook onze zwaar getroffen bouw(gerelateerde)sectoren, stellen de ondernemersorganisaties.

 

Offensieve handelsagenda 
De Nederlandse economie is bovendien structureel zeer sterk. In Nederland hebben we een hoge arbeidsproductiviteit, innovatieve bedrijven en een groot (pensioen)vermogen. 
Volgens de ondernemersorganisaties is het belang van export en industrie evident. Dit onderstreept namelijk de noodzaak een offensieve handelsagenda te voeren.

 

Bron: www.mkb.nl