1. januari innovatie

Tilburgers gaan zelf energie opwekken op terrein van Fujifilm

Tilburg wil dat inwoners duurzame energie kunnen opwekken in hun eigen buurt. Om dit te bereiken hebben Fujifilm, de gemeente Tilburg en de Middenbrabantse Ontwikkelingsmaatschappij voor Energie en Duurzaamheid (MOED) de ‘Green Deal particuliere zonne-energie Fujifilm’ opgericht.

 

De drie partijen gaan samen onderzoeken of er op termijn een coöperatie kan worden opgericht waarin bewoners zelf duurzame energie kunnen opwekken. Het is de bedoeling dat de zonneschermen op het terrein van Fujifilm worden geplaatst.  


Energieneutraal
Door de stroom die zo wordt opgewekt, zou in de toekomst het industrieterrein Vossenberg in Tilburg energieneutraal gemaakt kunnen worden. Ook de aangrenzende wijk Reeshof zou daarvan kunnen profiteren, net als de gemeente Dongen.  


De Tilburgse wethouder Berend de Vries is blij dat de eerste stap is gezet. "Deze 'Green Deal' moet aantonen dat het grootschalig opwekken van zonne-energie door energiecoöperaties technisch en fiscaal mogelijk is. Het is goed om te zien dat een toonaangevend bedrijf als FujiFilm hier het voortouw in wil nemen." 


Volgens de wethouder past de opwekking van zonne-energie in het streven van Tilburg om het gebruik van fossiele brandstof binnen de stadsgrenzen te verminderen.

 

Bron: www.omroepbrabant.nl