1. januari innovatie

VAA en Deborah Gravenstijn ontwikkelen nieuw topsportcentrum

Een nieuw topsportcentrum waar sporters wonen, trainen en naar school gaan. En waar zij het bedrijfsleven inspireren en motiveren te presteren op het hoogste niveau. Als het aan ex-judoka Deborah Gravenstijn en haar partner en judotrainer Mark Earle ligt, komt er in Brabant binnenkort een nieuw centrum dat dat mogelijk maakt. Het duo ontwikkelt samen met architectenbureau van aken architecten (VAA) uit Eindhoven een nieuw multifunctioneel topsportcentrum.

 

Gravenstijn presenteert haar plannen op het Brabants Sportgala op 19 december. Ze schakelde VAA in om het concept verder uit te werken en te vertalen in een ontwerp dat daarbij aansluit. Het gebouw moet topsport en bedrijfsleven met elkaar verbinden.


“Naast het meedenken met het concept, is onze opdracht een ontwerp te maken dat sporters én bedrijfsleven stimuleert een topprestatie neer te zetten,” zegt Ron de Goeij, directievoorzitter bij VAA. “We willen een gebouw ontwerpen waarbij de gebruiker zich gelijk thuis voelt. Dus geen koude steriele omgeving, die kenmerkend is voor veel fitnesscentra, maar warmte en geborgenheid waar trainen, werken en ontmoeten hand in hand gaan.”


Fitte medewerkers
“Sporters zijn in veel opzichten een voorbeeld voor het zakenleven,” verklaart initiatiefneemster Deborah Gravenstijn. “Bedrijven willen graag gemotiveerde, geïnspireerde en fitte medewerkers. Topsporters zijn daarvan uitstekende voorbeelden.” Sporttalenten kunnen zich op hun beurt beter profileren richting bedrijven. Bijvoorbeeld om met potentiële sponsoren in contact te komen.


Het nieuwe sportcentrum moet het voor topsporters zo makkelijk mogelijk maken de stap naar een professionele sportcarrière te zetten. Niet alleen trainingsfaciliteiten zijn daarbij van belang, maar ook toegang tot medische ondersteuning, school, woon- en rustruimten.


Over van aken architecten
Van aken architecten B.V. is een Nederlands architectenbureau dat is gevestigd in Eindhoven. Van aken architecten (VAA.) is opgericht in 1979 en met ruim 50 medewerkers een van de grotere architectenbureaus in Nederland. Het bureau is gespecialiseerd in zeer complexe opdrachten op het gebied van zorg, hoogtechnologische gebouwen of ontwerpen in gebieden met een hoge bevolkingsdichtheid. VAA is daarbij actief in zowel binnen- als buitenland.


Onder het motto ‘building perfection’ ontwerpt, bouwt en revitaliseert het bureau gebouwen voor opdrachtgevers als ASML, Bosch en Rabobank. Ontwerpen van VAA zijn onder meer de ASML campus en het Ronald McDonaldhuis in Veldhoven, Woonzorgcentrum Molenstaete in Breda, Woonzorgcentrum Catharinenberg in Oisterwijk en Datacentrum Terremark Schiphol. In thuisstad Eindhoven ontwierp VAA De Kennedytoren, De Regent en het Muziekgebouw. Ontwerpen van het bureau over de grens zijn onder andere Park Zhaoqing in China en Kirchberg in Luxemburg. Meer informatie vindt u op www.vanakenarchitecten.nl.