1. januari innovatie

'Werkloosheid stijgt het minst hard in Brabant, Zeeland en Gelderland'

De werkloosheid in Brabant, Zeeland en Gelderland zal in 2014 het minst hard toenemen van alle Nederlandse provincies. Dat schrijft het economisch bureau van ING in een dinsdag verschenen rapport. De werkloosheid loopt volgend jaar in verscheidene provincies nog fors op, ondanks dat in de meeste delen van het land al wel bescheiden economische groei is te verwachten.

 

In Flevoland, de provincie met relatief de meeste werklozen, neemt de werkloosheid naar verwachting toe van circa elf procent in 2013 naar 12,5 procent in 2014. 


Minste werklozen in Zeeland
Zeeland kent in 2014, net als dit jaar, relatief de minste werklozen: 6,5 procent (tegen 6,3 procent in 2013). In Brabant zal de werkloosheid licht toenemen, van 7,6 procent in 2013 naar 8,2 procent in 2014. Brabant profiteert van een aantrekkende banengroei in de innovatieve en exportgerichte maakindustrie. De gemiddelde werkloosheid stijgt van 8,3 procent dit jaar naar negen procent volgend jaar.


In absolute zin is in de Randstad de werkloosheid het hoogst, stellen de economen van ING. In Noord- en Zuid-Holland en Utrecht woont bijna de helft van de werkloze beroepsbevolking. 


'Herstel arbeidsmarkt loopt achter'  
Volgens het ING Economisch Bureau loopt het herstel op de arbeidsmarkt achter op de economische groei. "Vooral in de zorg- en publieke sector verdwijnen in 2014 nog vele duizenden banen, waar de geringe banengroei in bijvoorbeeld de industrie niet tegen opweegt.'' 


De bank rekent erop dat de werkloosheid in Nederland pas na 2014 weer geleidelijk zal gaan dalen. "Het beeld zal dan een beetje hetzelfde zijn als volgend jaar. In provincies met veel industrie en exportgerichte sectoren zal de economie iets sneller groeien en zal er ook meer werkgelegenheid gecreëerd kunnen worden'', zegt ING-econoom Henk van den Brink.

 

Bron: www.omroepbrabant.nl