1. januari innovatie

Anja Thijs van Gemeente Eersel:

Eerselse prijzen een waardering voor De Kempen

Mevrouw Anja Thijs-Rademakers, burgemeester van Eersel, straalt van oor tot oor. Haar gemeente heeft immers van de Kamer van Koophandel Brabant de titel ‘Koploper 2013’ gekregen. Een erkenning voor de beste gemeentelijke dienstverlening aan ondernemers. Deze award loopt parallel met de Koning Willem I-onderscheiding voor VDL en Vencomatic, alsmede de BOV-prijs voor JASNO. Drie bedrijven met banden in Eersel. Anja Thijs: “We moeten die prijzen echter breder trekken. Het is in feite een waardering voor De Kempen.”

De Eerselse burgemeester kijkt nog een stukje verder en probeert de betekenis van De Kempen (gebied Bergeijk, Bladel, Eersel, Reusel) te duiden voor de grote regio. Anja Thijs is stellig: “Als we De Kempen sluiten, valt Eindhoven.”

Eersel heeft de onderscheiding van de KvK gekregen voor zijn klantvriendelijkheid en deskundigheid. “En dat betreft alle afdelingen waar de ondernemer mee te maken krijgt. Iedereen doet zijn/haar uiterste best. Wij denken mee in oplossingen of alternatieven.”

Venco Groep
De Eerselse ondernemer Cor van de Ven, winnaar van Willem I prijs categorie MKB, onderstreept die klantgerichtheid van de gemeente Eersel nog eens zeer nadrukkelijk. “Wij wilden met ons bedrijf Vencomatic groeien en het liefst in Eersel. Maar omdat we meer wilden dan een terrein van vijfduizend vierkante meter moesten we eigenlijk naar het Kempisch Bedrijvenpark (KBp) in Bladel. Samen met de gemeente Eersel zijn we tot creatieve oplossingen gekomen. Onze roots liggen in Eersel. Dat willen we continueren.”

Cor van de Ven verwijst daarmee naar het zeer revolutionaire bedrijfspand, de Venco Campus. Het wordt één van de meeste duurzame gebouwen van Nederland genoemd. Energie neutraal en in de natuur geïntegreerd. Het is een internationaal kennis-, onderzoeks- en innovatiecentrum voor de pluimveehouderij. Hier zetelt de Venco Groep. Met 450 medewerkers, bijna allemaal lokaal of regionaal, één van de grootste werkgevers in Eersel. Het bedrijf is stevig verankerd in de Eerselse samenleving. Zo is Cor van de Ven maatschappelijk actief en sponsor van diverse verenigingen.

VDL Groep
De andere Eerselse winnaar van de Willem I prijs, verkregen in de categorie Groot Bedrijf, is de inmiddels 65-jarige Wim van der Leegte. Eersel is als vestigingsplaats voor hem minder bepalend. Met zijn VDL Groep heeft hij vestigingen in bijna twintig landen over de gehele wereld. Zijn veilige thuishaven is echter het Eerselse kerkdorp Duizel. Zijn eerste bedrijven stonden ook in De Kempen, in Hapert. “In De Kempen zijn we groot geworden.”

Wim van der Leegte spreekt met trots over zijn Brabantse en Kempische inslag. En zeer uitgesproken is hij als hij de Kempische mens koppelt aan werkhouding. Kempenaren noemt hij echte doeners. De Kempische aard typeert hij als ondernemend, samenwerkend, vernieuwend. “Gewoon harde werkers. Niet te lang praten. Durven en doen!”

Dat beschouwt hij ook als zijn eigen sterke kanten. “Het getuigt toch van lef als je op je 65-ste nog een autofabriek overneemt”, lacht hij breeduit. Wim van der Leegte wacht vol ongeduld op het moment dat in Born (L) de eerste auto van de band rolt. “Dan is VDL pas echt compleet.”

JASNO
Een belangrijke afweging voor Simon Sants van JASNO Shutters BV (houten luiken en jaloezieën) om zich in 2005 in Eersel te vestigen was de ligging. Naar eigen zeggen wilde hij per se in het ‘0497-gebied’ zitten met een goede bereikbaarheid, een goede ontsluiting via het snelwegennet. De keuze voor Eersel noemt Simon Sants een goede. Hij ervaart industrieterrein De Haagdoorn als een prettige werkomgeving. De gemeente Eersel kenschetst hij als ondernemersvriendelijk. Simon Sants is vooral uiterst tevreden over de IndustrieGroepEersel (IGE). Onder meer vanwege de speciale functionaris die als intermediair werkt tussen IGE en gemeente. Het gaat dan om een goede afstemming, in het belang van de ondernemers, tussen de verschillende gemeentelijke diensten. “IndustrieGroepEersel kan zo faciliterend zijn. Denk aan beveiliging, verkeersvoorzieningen zoals bewegwijzering, parkeren en goede bereikbaarheid maar ook gezamenlijk inkoop. De lijnen met de gemeente zijn kort. En dat is voor ondernemers prettig te ervaren.”

Kempentrofee
Voor burgemeester Anja Thijs klinken de woorden van de ondernemers als muziek in de oren. Maar Eersel wil het een en ander breder uitdragen. Een combinatie van mooie leefomgeving, een duurzaam bloeiende bedrijvigheid en een aangenaam maatschappelijk klimaat. Anja Thijs hengelt daarmee voor haar gemeente naar de Brabantse Kempentrofee. Deze wordt uitgereikt op het Brabantse Kempenfestival op 30 juni op de Markt in Eersel. “Wij hebben de zorg voor de leefomgeving hoog in het vaandel staan. Kempisch wonen in een wereldregio.” 


Anja Thijs
Burgemeester Gemeente Eersel
gemeente@eersel.nl
www.eersel.nl    

 

<< Terug