1. januari innovatie

FINANCIEN MET PARTNERS

Begeleiding bij uw financieringstraject?


‘Meer bedrijven kiezen alternatieve financiering’, kopte het Financiële Dagblad begin november van dit jaar, waarmee de krant een belangrijke ontwikkeling op de financiële markt omschrijft. Herkenbaar? Welke rol speelt een advocaat op die markt? Wij vroegen het mr. Monieke Linck, die ruim een half jaar geleden de Amsterdamse Zuidas heeft
verlaten om met Holla Advocaten de expertise ‘Banking & Finance’ in Zuid Nederland op de kaart te zetten.

Het woord uitdaging ‘jeukt’ een beetje, vindt Monieke Linck. “Maar dat is wel precies wat het is, een
uitdaging.” vertelt Linck wanneer we haar vragen naar haar carrièreswitch. In juni startte ze bij Holla Advocaten om daar de expertise Banking & Finance op te starten, na zeven jaar werkzaam te zijn geweest bij het Amsterdamse kantoor NautaDutilh.

“Het is een gat in de Brabantse markt: ondernemers of financiers die begeleiding zoeken bij een financieringstraject zijn momenteel nog aangewezen op kantoren in Amsterdam”, meent Linck. Bij Holla Advocaten krijgt de van oorsprong Oisterwijkse de kans om deze tak voor Zuid-Nederland uit te bouwen en verder te ontwikkelen. De perspectieven voor deze markt in Zuid-Nederland, de reputatie van Holla Advocaten en de Brabantse roots van Linck gaven de doorslag voor haar carrièreswitch. Samen zijn ze aan het ondernemen. “En pionieren!”

Monieke richt zich op financieringstransacties, waaronder het begeleiden van reguliere werkkapitaal
financieringen, acquisitie-, project-, en bouw- en vastgoedfinancieringen. “Ik begeleid financieringstrajecten, bijvoorbeeld voor de bouw van een nieuw ziekenhuis of aankoop van een onderneming, vanaf het moment van het opstellen van de ‘term sheet’ (puntsgewijs overzicht van de voorwaarden van de financiering) tot het moment van ‘closing’ (het uitboeken van de gelden).”

“Namens de financier of ondernemer voer ik de onderhandelingen en neem ik de leiding in het documentatietraject. Ik bekijk een financieringscontract en signaleer verbeterpunten vanuit commercieel en juridisch perspectief”, vat ze haar werkzaamheden samen. “Ik ben een vraagbaak voor ondernemer of bankier.” Want wat betekenen de voorwaarden die zijn opgenomen in de documentatie eigenlijk praktisch voor de bedrijfsvoering? En hoe worden de belangen van de financier tegenover de belangen van andere crediteuren van de onderneming gewaarborgd? Het zijn vragen waar Linck in het documentatietraject mee te maken krijgt.

Het aantal nieuwe bancaire kredietaanvragen dat wordt goedgekeurd, is de afgelopen jaren dus afgenomen en partijen moeten soms uitwijken naar alternatieve vormen voor bancaire financiering. Linck ziet er brood in: “Financiering is van alle tijden en bovendien vaak nodig voor economische groei. Maar inderdaad, het is nu moeilijker geworden om een bancaire financiering te verkrijgen. Daarom is het juist van belang dat de onderneming of bankier een goed inzicht heeft in de risico’s én mogelijkheden zodat er een gedegen financieringsaanvraag ligt. Het is belangrijk dat een ondernemer een partnerschap met zijn financier aangaat. “Ik constateer regelmatig dat er wantrouwen is. De ondernemer houdt hierdoor vis-à-vis de bank de kaarten op de borst, waardoor de bank op haar beurt vis-à-vis de ondernemer het gevoel krijgt niet volledige inzage te krijgen. Daar is geen van beide vanuit risico-, maar bovenal commercieel perspectief bij gebaat. En dat is geen partnerschap.” Bovendien is de markt volop in beweging en zijn er alternatieven voor bancaire financiering: asset based financieringen zoals leasing en factoring, ketenfinanciering, kredietunies,
microfinanciering, obligatie uitgiftes, crowdfunding en subsidies. “Veel ondernemers weten niet dat die alternatieven bestaan.”

Een mooi vak, noemt de advocate haar beroep. “Ik streef naar een evenwichtig contract, waar beide partijen gelukkig mee zijn. Dat betekent puzzelen en zoeken naar mogelijkheden. Mijn doel is om uiteindelijk de verwachtingen van mijn klant te overtreffen, maar het grootste compliment is als óók diens contractspartij achteraf nog een biertje met me wil drinken”, lacht ze. “Ik stap er aan het einde van het documentatietraject vaak uit, zij moeten met elkaar verder in een goede werksfeer. Advocaten moeten toegevoegde waarde leveren en geen stoorzender zijn voor de onderliggende commerciële relatie tussen hun klanten”, vindt Linck. Zo ook ten aanzien van de derivatendiscussie
(renteswaps); Linck streeft er bij haar advisering over rentederivaten naar het conflict te de-escaleren zodat er een eerlijke discussie gevoerd kan worden tussen (veelal) bank en ondernemer. “Dat klinkt misschien minder spannend dan de krantenkoppen soms doen vermoeden, maar is wel in het belang van mijn cliënt.”

In Holla Advocaten heeft Monieke Linck een partij gevonden waar ze haar expertise verder kan uitbouwen. “We zien kansen om Holla te positioneren ten opzichte van de spelers in Amsterdam. Het kantoor heeft een goede reputatie en naam, is een grote speler met een goed netwerk, waar ik de ruimte krijg om serieus te bouwen aan een team dat bestaande en nieuwe klanten van gedegen juridisch advies kan voorzien.” Dat Holla een serieuze speler is, blijkt ook uit de verkiezing tot nummer 1 advocatenkantoor van Nederland door Management Team (de zogenaamde ‘MT100’). “Het is een fantastische bekroning en het geeft een enorm gevoel van trots om deel uit te maken van een organisatie die zo positief in beweging is” concludeert Linck.

    

Monieke Linck
Holla Advocaten
M.linck@holla.nl
073-6161124
www.holla.nl

 

<< Terug