1. januari innovatie

FLOWID

Grens doorberekende innovatie uit Eindhoven

Afgelopen maand won het Eindhovense Flowid de Herman Wijffelsprijs in de categorie circulaire economie. De bedrijf zet daarmee een grote stap vooruit in het verder vervolmaken van de spinning disc reactor, een machine die het mogelijk maakt grote, vaak energievretende en onveilige processen in de chemische sector samen te voegen en op miniatuur-niveau uit te voeren. “Om onze innovatie te kunnen vervolmaken hebben we echter de spelers in het werkveld heel hard nodig. Zij leveren de input die wij nodig hebben. Dankzij deze prijs staan we in één klap op de kaart. We merken dat de impact enorm is. Bedrijven benaderen ons om in gesprek te gaan. Willen weten wat we aan het doen zijn. Willen met ons samenwerken. Dit is voor ons de omgekeerde wereld. Maar wel een draai ten goede en we zullen er dan ook alles aan doen om deze erkenning, want dat is het natuurlijk, zo goed mogelijk te benutten. Flowid is er in ieder geval klaar voor.”

Doorbraak
Wouter Stam, managing director van Flowid, steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken. Na zeven jaar keihard werken is het voor zijn bedrijf tijd om te gaan oogsten. En het winnen van de prestigieuze prijs met bijbehorend geldbedrag is wat Stam en zijn compagnons Jeoffrey van den Berg en Wessel Hengelveld betreft het startpunt om door te groeien naar een belangrijke partner voor tal van bedrijven in de chemische en farmaceutische industrie. Daarnaast is het de bedoeling dat ook de agro-en foodindustrie zal gaan profiteren van de kennis en kunde van het Eindhovense bedrijf. Van de Berg: “Ik durf rustig te stellen dat wij met onze innovatie voor een doorbraak kunnen zorgen in een van oudsher conservatieve sector en dat we met de spinning disc reactor een bijdrage kunnen leveren aan een gezonde concurrentiepositie van de Nederlandse bedrijven op wereldniveau.”

Grensdoorbrekende innovatie
Maar wat is nu precies de spinning disc reactor? Van den Berg gaat ons voor in de opstellingsruimte, ondergebracht in het Matrix-gebouw op de TU/e en geeft een heldere uiteenzetting. “De spinning disc reactor is eigenlijk een kleine chemische installatie die chemische vloeistoffen met elkaar vermengd. Een installatie niet groter en hoger als een kratpalet. Met dit verschil dat hij net zoveel produceert als zijn grote conventionele broer. En met het grote verschil dat hij produceert op maat. Daar waar in de huidige situatie bedrijven vaak meer moeten
produceren dan ze nodig hebben, kan het proces nu exact af worden gestemd op de vraag. Daarnaast is het proces door de geringe omvang beter beheersbaar (lees: veiliger). Ook is er op het gebied van energie een enorme slag te maken. Tevens kunnen afvalstoffen worden gereduceerd en wordt de energie die tijdens het proces vrijkomt omgezet worden voor andere doeleinden. Tot slot kan er decentraal geproduceerd worden met als gevolg dat vervoer van stoffen beperkt kan worden. En dat alles op een locatie die qua omvang nog geen fractie is van de huidige productieruimtes.”

Businessmodel
Stam: “En dat alles zoveel mogelijk toegepast op de wensen en eisen van de klant. Want dat is nog een belangrijk verschil met veel van onze collega’s. Wij hebben altijd gewerkt vanuit de overtuiging dat de innovatie productiegericht moet zijn. Ontwikkeling is de basis, maar een productiegerichte oplossing is het doel. En dat hebben we bereikt. Inmiddels is de orderportefeuille goed gevuld en is de verwachting dat we, als we nog klant specifieker kunnen bouwen, nog succesvoller zullen worden. Of we dat aankunnen? Natuurlijk, we hebben de afgelopen jaren een schat aan ervaring om ons heen verzameld, zowel binnen als buiten de muren van de TU/e. En met de aanwezige maakindustrie in deze regio zijn we ook in staat een snelle productie op gang te brengen als de markt klaar is voor ons product. Wij zijn er in ieder geval klaar voor om de markt te gaan veroveren en hopen dat dit wederzijds zal zijn.”

 

<< Terug