1. januari innovatie

Steef Blok van TU/e Innovation Lab:

Innovatie is mensenwerk

Veel innovaties vinden hun oorsprong bij de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Op de campus blijkt er zelfs een aparte afdeling voor te zijn: het TU/e Innovation Lab. We spraken met Steef Blok, de directeur.

Wat betekent innovatie voor u?
“Vanuit het TU/e Innovation Lab beredeneerd is innovatie ‘kennis die leidt tot producten, diensten, omzet en winst’. Voor mij persoonlijk is innovatie in de eerste plaats mensenwerk, dat lijkt nog wel eens vergeten te worden. Innovatie begint met mensen die iets willen veranderen, iets willen verbeteren. En als die wil er is, dan komt het er vervolgens op aan slim, creatief en vooral vasthoudend te zijn.”

Wat is uw rol in het innovatieproces?
“Dat zijn meerdere rollen. Aan de ene kant probeer ik gestalte te geven aan kennisvalorisatie binnen de TU/e. TU/e alumnus Herman Wijffels vatte de taak waar we voor staan mooi samen: “Als we kennis niet gaan toepassen, dan heeft het ook geen zin om ‘em te ontwikkelen”.

We zijn al de nummer 1 universiteit van Nederland als het gaat om de samenwerking met het bedrijfsleven. Om zoveel mogelijk kennis te transformeren tot diensten en producten willen we nóg intensiever gaan samenwerken met het bedrijfsleven.

Aan de andere kant zijn we als TU/e Innovation Lab heel praktisch bezig. We helpen wetenschappers om hun kennis en hun vindingen naar de markt te brengen. We helpen studenten bij het starten van hun eigen bedrijf. En we helpen ondernemers bij het oplossen van hun innovatievraagstukken.”

“En we helpen ondernemers bij het oplossen van hun innovatievraagstukken.”  Wilt u dat eens toelichten?
“Een voorbeeld is een ondernemer die een idee heeft maar niet genoeg knappe koppen of apparatuur in huis heeft om zo’n idee tot een product te verwerken. Die ondernemer kunnen we helpen.

De ondernemer die een goed idee heeft maar op basis van alleen dit idee niet verder komt in de ontwikkeling tot een product of met zijn bank. Wij kunnen zorgen dat dit idee wetenschappelijk wordt onderzocht, zodat het geen idee meer is maar een wetenschappelijk beproefd concept. Dat kan een bank op andere gedachten brengen.

Klopt een ondernemer aan met een écht nieuwe vinding, dan kunnen we hem helpen met het beschermen of met het verkopen ervan. En komt er nieuwe business uit voort, dan kunnen we helpen om daar de juiste geldverstrekkers bij te vinden.”

Dus ook voor bedrijfsfinanciering kunnen ondernemers bij u terecht?
Bij ons gaat het in de eerste plaats om kennisuitwisseling; de uitwisseling van kennis tussen de TU/e en het bedrijfsleven. Klopt u bij ons aan met een technisch innovatieprobleem dat opgelost kan worden door wetenschappers of studenten van de TU/e, dan kunnen we helpen. Wilt u daarna verder met de student of met de kennis van de TU/e? Ook dan kunnen we op allerlei manieren helpen. Het vinden van de juiste geldverstrekkers is er daar slechts een van.”

Dat klinkt als welkome hulp. Hoe kan het dat ondernemers in de regio u dan nog niet kennen?
“Brabant Breed heeft de primeur: het TU/e Innovation Lab bracht kennis naar de maatschappij, en deed dat vooral via grote internationaal opererende bedrijven. Eind 2012 is de koers verlegd. We blijven kennis naar de maatschappij brengen, maar verdelen onze aandacht over internationaal opererende bedrijven én onze eigen achtertuin. Het stimuleren van innovatie, ondernemerschap, de economie en de arbeidsmarkt in de regio krijgt nu meer aandacht.

Wat MKB-ondernemers hiervan gaan merken is dat we enerzijds toegankelijker en anderzijds ondernemender worden: “TU/e Innovation Lab is open for business”.”

Zijn alle ondernemers en ondernemingen welkom?
“Zolang het gaat om innovatie waar de TU/e een rol in kan spelen maken we qua aard of omvang geen onderscheid. We hebben wel een focus: we weten dat een bedrijf met 50 werknemers anderhalf keer zoveel rendement haalt uit zijn innovatie als een bedrijf met 2 werknemers. Daarom willen we juist kleine bedrijven met groeipotentie helpen met hun innovatie en met het verhogen van het rendement op hun innovatie. Meer innoveren en een hoger rendement leidt tot groei. En dat is goed voor de regionale arbeidsmarkt en voor het innovatief vermogen in de regio.”

Hoe gaat u die doelen bereiken?
Wij kunnen ondernemers helpen en ondernemers kunnen ons helpen. We hebben elkaar nodig. Wij hebben hier een hoop ‘knappe koppen’ die dolgraag voor zichzelf willen beginnen. Het zou fantastisch zijn als ervaren ondernemers onze onervaren starters willen helpen en dat er op die manier een dynamische mix ontstaat van creativiteit, kennis, enthousiasme en ervaring.”

Op welke wijze kunnen ondernemers in contact komen?
“Ondernemers die hulp vragen of bieden kunnen ons altijd aanspreken bij de bijeenkomst van Stichting Brabant Onderneemt. Maar op welke andere manier dan ook contact opnemen is natuurlijk eveneens geen probleem. In een ongedwongen sfeer verkennen wat we voor elkaar kunnen betekenen, dat lijkt mij de ideale setting.”


Steef Blok
Directeur TU/e Innovation Lab
Innovationlab@tue.nl
www.tue.nl

 

<< Terug