1. januari innovatie

Vaarwel gloeilamp

Welkom nieuwe, energiezuinige verlichting

In Brabant is de gloeilamp, met de voormalige gloeilampenfabriek van Philips in Eindhoven, een mooi stukje historie.

Anno 2013 zijn gloeilampen energievreters, hebben een korte levensduur en zijn dus niet milieuvriendelijk. Daarom geldt er binnen de EU een algeheel gloeilampverbod. Sinds september 2012 mogen de klassieke gloeilampen niet meer worden verkocht. Tijd voor nieuwe vormen van verlichting.

Led-verlichting
Oleg Losev, een Russische wetenschapper, ontdekte al in de jaren twintig van de vorige eeuw een nieuwe manier van verlichting die uiteindelijk leidde tot de led (Light Emitting Diode). Vanaf de jaren zestig werden led's daadwerkelijk ingezet, vooral als roodgekleurde signaallampjes in de audiovisuele apparatuur. Maar het werd pas echt interessant toen de Japanse professor Shuij Nakamura in de jaren negentig blauwe en witte led's ontwikkelde. Dankzij deze varianten zijn grootschalige toepassingen nu mogelijk.

Nederland led-land
In Azië, en met name China, worden grote stappen gezet op het vlak van led-research. Daar haakt de TU Delft bij aan. Deze Nederlandse universiteit opende in 2011 een onderzoekscentrum in het Institute of Semiconductors van de Chinese Academy of Science. Ook qua productie timmert Nederland flink aan de weg. Zo is Philips, in 1891 begonnen als gloeilampenproducent, een voorloper op het vlak van led-verlichting. Afgelopen jaar hadden zij het Empire State Building in New York als klant. De wolkenkrabber wordt nu verlicht door energiezuinige lampen die 16 miljoen verschillende kleuren tevoorschijn kunnen toveren. Ook heeft Philips eind vorig jaar de 'Hue' led-lamp op de markt gebracht die met een app op de smartphone of tablet te bedienen is.

Voor- en nadelen
Gloeilampen
+ geven een warm, prettig en natuurlijk licht
+ gaan snel aan en gemakkelijk dimbaar
+ geschikt voor elke lamp en ruimte
- hoog energieverbruik
- korte levensduur van gemiddeld duizend uur

Verbeterde gloeilampen (halogeen)
+ geven een warm, prettig en natuurlijk licht
+ gaan snel aan
+ gemakkelijk dimbaar
+ geschikt voor elke lamp en ruimte
- energiezuiniger dan gloeilampen, maar niet geschikt voor serieuze energiebesparing
- vrij korte levensduur van gemiddeld tweeduizend uur 

Spaarlampen 
+ vijf keer zuiniger dan gloeilampen
+ benaderen de lichtsfeer van gloeilampen
+ onder de streep de goedkoopste optie
- gaan ongeveer 10.000 branduren mee
- niet geschikt voor serieuze energiebesparing

Led-lampen 
+ vijf keer zuiniger dan gloeilampen
+ direct optimale lichtsterkte
+ gaan 50.000 branduren mee
+ breed kleurenscala
- koelere lichtsfeer dan met gloeilampen
- hoge aanschafprijs
- kwaliteit kan sterk uiteenlopen; de goedkoopste keuze is vaak niet de beste 

Verlichtingsfeiten
Gloeien: veel warmte, weinig licht
De primaire taak van de gloeilamp is uiteraard het produceren van licht. Ondertussen zet hij meer dan 90% van de stroom om in warmte. In het verleden werd gedacht dat gloeilampen hierdoor juist een hoog rendement hebben als 'verwarmingselement' en zo een bijdrage leveren aan de verwarming van woningen. Dat klopt ook, maar een HR-ketel kan die warmte goedkoper leveren.

Grote kostenpost
Verlichting vormt een grote post op de energierekening. In totaal verbruikt een klein bedrijf gemiddeld 3.300kWh elektriciteit per jaar. Hiervan neemt verlichting een zesde (550kWh) in beslag. Het is dus zeker de moeite waard om de besparingsmogelijkheden onder het licht te houden. 

1 led-lamp (50.000 branduren) = 5 spaarlampen= 50 gloeilampen.

Rekensommetje
Een gloeilamp van 60 Watt die dagelijks drie uur brandt, kost u aan stroom € 14,45 per jaar (uitgaande van een tarief van € 0,22 per kilowattuur). Als u deze vervangt door een spaarlamp van 12 Watt, heeft u dezelfde lichtsterkte voor € 2,89 per jaar. Kortom: een besparing van € 11,56 op uw elektriciteitsrekening. De meerkosten van een spaarlamp kunt u dus in het eerste jaar al terugverdienen terwijl hij zo'n tien keer langer meegaat dan een gloeilamp.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de verlichtingmogelijkheden van uw bedrijf? Onze energieadviseurs denken graag met u mee. Kijk voor meer informatie op www.eon.nl/toekomst.


Rob Borsboom
Manager Sales & Channels E.ON Benelux
Rob.borsboom@eon.com
www.eon.nl/zakelijk

 

<< Terug