1. januari innovatie

Verbinden = net werken

Het kan echt leuk én zinvol zijn

Netwerkbijeenkomsten. Vooral in het begin als ondernemer had ik daar een enorme hekel aan. Ik dacht toen nog; het ligt aan mij, ik moet het leren want dát is ondernemen. Gelukkig blijkt het anders te zijn.

Tegenwoordig krijg ik steeds vaker het compliment van collega-ondernemers dat ik “zo goed kan netwerken”. Als ik dan denk aan mijn stereotype beeld van een netwerker, vind ik dat geen compliment; met een fake glimlach vluchtige ‘het gaat mij zo goed’-gesprekken voeren, kijkend over de schouder van de gesprekspartner naar een volgend ‘slachtoffer’ zo veel mogelijk visitekaartjes slijtend. Ik vind zelf dan ook nog steeds dat ik het niet goed kan. (Glim)lachen zit nou eenmaal in mijn aard, vluchtige gesprekken voer ik niet, m’n visitekaartjes vergeet ik meestal en als ik naar huis ga heb ik misschien een of twee visitekaartjes van een ander die de dag er op meestal via de was uit m’n leven verdwijnen…..

Toch kan ik, gezien het netwerk wat ik inmiddels heb opgebouwd, niet ontkennen dat ik een aardige netwerker ben. Denkend aan het thema ‘verbinden’ van deze uitgave van Brabant Breed ligt daarin, naar mijn idee, de sleutel van mijn succes als ‘netwerker’. Ik voel me dan ook geen netwerker; ik ben meer een verbinder. Oké, ik spreek dan geen 20 mensen op een avond en nagenoeg niemand heeft dan mijn visitekaartje, maar ik weet zeker dat degene die ik wel gesproken heb, iets heeft gehad aan ons gesprek. Al is het maar een goede tuinman voor thuis, een tip over een interessant artikel, boek, film of product op internet, een leuk adresje in het buitenland, een verrassend andere kijk op een onderwerp, een goed idee of daadwerkelijk een nieuwe prospect of leverancier. Met andere woorden: er toe doen! Bijdragen. En als je op deze wijze al 18 jaar gemiddeld drie keer per week naar een netwerkbijeenkomst gaat, dan bouw je een aardig netwerk op. Komt er nog eens bij dat ik zeer breed geïnteresseerd ben, meestal wel goede zin heb en mezelf een aantal jaren geleden heb wijsgemaakt: delen is vermenigvuldigen.

Dus voor de volgende netwerkbijeenkomsten raad ik u aan: Gaat heen en vermenigvuldig uw kennis. Praat niet over wat u kwijt wil. Vraag wat de ander nodig heeft. Ben een verbinder. Dan zult u zien dat netwerken niet alleen leuk wordt, maar ook loont.

Goede zaken!


Jeroen Veldkamp
Directeur Veldkamp Produkties
info@veldkampprodukties.com
www.veldkampprodukties.com 

 

<< Terug