1. januari innovatie

PROF. DR. IR. MAARTEN STEINBUCH

Innovatie synoniem voor vernieuwen

De kracht van Brabant en in het bijzonder de Brainport waar het gaat om innovatie? Allereerst heeft het alles te maken met mentaliteit. We durven aan iets te beginnen zonder dat we er zeker van zijn dat we ook het beoogde resultaat zullen behalen. En toch doen we het.

HOLLAND EXPAT CENTER SOUTH

Nieuwe stek, nieuwe verbindingen

Holland Expat Center South is afgelopen 3 september verhuisd van het Kennedyplein naar de Vestdijk 27A. "We krijgen steeds meer natuurlijke aanloop, naast de afspraken die we hebben, en dat heeft zeker te maken met de locatie”, zegt Kris De Prins, directeur bij het expat center.

FLOWID

Grens doorberekende innovatie uit Eindhoven

Afgelopen maand won het Eindhovense Flowid de Herman Wijffelsprijs in de categorie circulaire economie. De bedrijf zet daarmee een grote stap vooruit in het verder vervolmaken van de spinning disc reactor. Flowid is er in ieder geval klaar voor. 

FINANCIEN MET PARTNERS

Begeleiding bij uw financieringstraject?

‘Meer bedrijven kiezen alternatieve financiering’, kopte het Financiële Dagblad begin november van dit jaar, waarmee de krant een belangrijke ontwikkeling op de financiële markt omschrijft. Herkenbaar? Welke rol speelt een advocaat op die markt? Wij vroegen het mr. Monieke Linck.

EDWIN VAN DE VEN

Hoe doede gij da?

Een nieuwe, frisse start. Menig ondernemer neemt zich aan het begin van het jaar voor dat het dit jaar anders moet. Die boodschap wil ik u als lezer van Brabant Breed meegeven voor 2015. Dan wordt het vast en zeker een mooi jaar.

Rob Geurtz & Job van Snippenberg

Aarts Plastics klaar voor verdere groei

Een korte rondgang door het bedrijf Aarts Plastics aan de Vijzelweg in Waalwijk maakt de gestructureerdheid van de onderneming duidelijk. Beide directeuren/eigenaren Rob Geurtz en Job van Snippenberg hebben vertrouwen in de toekomst: "We zijn klaar voor verdere groei.”

E-commerce

Wat verandert er voor u?

Binnenkort wordt de Europese Richtlijn Consumentenrechten ingevoerd. Omdat u als retailer op korte termijn zult moeten voldoen aan deze richtlijn, is het raadzaam om u reeds nu af te vragen welke wijzigingen deze nieuwe regels met zich meebrengen. Wat verandert er voor u?

Remco Claassen

Produceren

"Ik vond op internet een prachtige betekenis van het woord produceren: het voorzien in de bevrediging van behoeften. Ik zeg, da’s geil! Op deze manier wordt zo’n saai, zakelijk woord ineens uitermate sexy. En ik ga ook bewijzen dat je het best zo mag zien."

Productie van fiscale plannen

Een greep uit de maatregelen voor 2014

Het kabinet heeft dit najaar de fiscale plannen voor het jaar 2014 bekend gemaakt. Een aantal van de meest interessante wetsvoorstellen passeert hierna kort de revue. Daaruit kan worden geconcludeerd dat de overheid weinig in petto heeft voor ondernemers.

Van innovator naar founder

Een kleine stap voor een man. Een grote stap in een carrière. 

Mijn vader had het langste dezelfde baan, vanaf het moment dat hij eigen baas werd. Van mijn twaalfde tot mijn achttiende was Restaurant La Grand het kookpunt van onze familie en kreeg Leiden nieuwe culinaire concepten voor hun kiezen. Zo is ondernemen mij met de pollepel ingegoten.

Elies Lemkes van ZLTO:

Verbinden levert energie

“Verbinden houdt je scherp. Verbinden levert nieuwe energie op, op de snijvlakken van innovaties. Verbinden is je openstellen voor de ander, oog hebben voor het belang van de ander. Dat kan alleen als je passie voelt voor je werk en dat met plezier doet, om zo samen te presteren.”

Kernwaarden op de werkvloer

Hoe u uw corporate identity vertaalt naar een kantooromgeving

Waar staat u voor? Dat is een thema waar iedere onderneming over nadenkt. Doorgaans verwoord in drie tot vijf prettig in het gehoor liggende kernwaarden. Maar waar komt u ze tegen in de dagelijkse werkomgeving? 

Vaarwel gloeilamp

Welkom nieuwe, energiezuinige verlichting

Anno 2013 zijn gloeilampen energievreters, hebben een korte levensduur en zijn dus niet milieuvriendelijk. Daarom geldt er binnen de EU een algeheel gloeilampverbod. Tijd voor nieuwe vormen van verlichting.

Verbinden = net werken

Het kan echt leuk én zinvol zijn

"Netwerkbijeenkomsten. Vooral in het begin als ondernemer had ik daar een enorme hekel aan. Ik dacht toen nog; het ligt aan mij, ik moet het leren want dát is ondernemen. Gelukkig blijkt het anders te zijn."

Wet BIBOB vernieuwd

Wat betekent dit voor u als ondernemer en wat zijn de consequenties?

2013 is een bijzonder Bibob-jaar. Niet alleen jubileert de Wet Bibob; de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur, ook is deze per 1 juli jl. uitgebreid. Maar is deze uitbreiding eigenlijk positief voor u als ondernemer?

Ronald Voets van PinkRoccade Local Government:

Vormgeven van de gemeentelijke dienstverlening van de toekomst

De nieuwe Directeur Development bij PinkRoccade Local Government, onderdeel van Total Specific Solutions, de heer Ronald Voets, doet een boekje open over de ontwikkelingen op het gebied van de gemeentelijke dienstverlening aan de burger van de toekomst.

Anja Thijs van Gemeente Eersel:

Eerselse prijzen een waardering voor De Kempen

Mevrouw Anja Thijs-Rademakers, burgemeester van Eersel, straalt van oor tot oor. Haar gemeente heeft immers van de Kamer van Koophandel Brabant de titel ‘Koploper 2013’ gekregen. Een erkenning voor de beste gemeentelijke dienstverlening aan ondernemers. Deze award loopt parallel met de Koning Willem I-onderscheiding voor VDL en Vencomatic, alsmede de BOV-prijs voor JASNO. Drie bedrijven met banden in Eersel. Anja Thijs: “Het is in feite een waardering voor De Kempen.”

Wat is uw License-to-Win?

Overleven in crisistijd

James Bond weet met behulp van zijn ‘License-to-Kill’ elke crisis met succes te bezweren. Ondernemers kunnen dit ook. Met hun ‘License-to-Win’…

Steef Blok van TU/e Innovation Lab:

Innovatie is mensenwerk

Veel innovaties vinden hun oorsprong bij de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Op de campus blijkt er zelfs een aparte afdeling voor te zijn: het TU/e Innovation Lab. We spraken met Steef Blok, de directeur.

Bescherming van innovatie

Waardevermeerderend voor uw onderneming

Tegenwoordig wil iedereen het nieuwste van het nieuwste. Innovatie is dan ook niet meer weg te denken uit de hedendaagse samenleving en wordt op verschillende manieren gestimuleerd. Maar als u als ondernemer een goed idee heeft voor een nieuw product, wilt u natuurlijk niet dat uw concurrent er mee aan de haal gaat. Bescherming van uw creatie is dan ook essentieel, en biedt daarnaast ook andere voordelen. Maar welke vormen van bescherming zijn er eigenlijk mogelijk en wat is daarbij nog meer belangrijk? In dit artikel wordt hierbij stilgestaan.  

Een leven lang leren!

Paul Rüpp van Avans Hogeschool:


In een amper te stuiten stortvloed van woorden geeft de ras Brabander Paul Rüpp zijn visie op de ontwikkeling van zijn geliefde provincie Noord-Brabant. Hij put daarbij uit een enorme schat aan werk- en levenservaring. Hij was docent Nederlands, wethouder, ondernemer, lid van de provinciale staten van Noord-Brabant en gedeputeerde van de provincie. Sinds 2009 is Paul Rüpp voorzitter van het college van bestuur van Avans Hogeschool.

BOUWOPLEIDING ’S-HERTOGENBOSCH TIMMERT HARD AAN DE WEG

De transformator van leerling naar werknemer


De bouw vertegenwoordigt een groot gedeelte van de (Brabantse) arbeidsmarkt. Nieuwe aanvoer is dan ook geen overbodige luxe. Bouwopleiding ’s-Hertogenbosch reikt studenten de kans om al werkend een vakdiploma op de kop te tikken. “Aannemers zijn immers op zoek naar ervaren werknemers”, aldus Wilfred Slegers, directeur van het in Rosmalen gevestigde praktijkonderwijsbedrijf. “En die vraag proberen wij zo goed mogelijk in te vullen.”

Duurzaam Bouwen

Meer dan een modebegrip


Lange tijd leek duurzaam bouwen een modebegrip. Het lijkt er echter op dat duurzaamheid in de vastgoedwereld een blijvertje is. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, zowel bij nieuwbouw als bij renovatie van bestaande kantoorruimtes.

Studeren op kosten van de baas

Een overzicht van de fiscale onderwijsfaciliteiten


Dat opleiden belangrijk is behoeft geen toelichting. Buiten het feit dat een opleiding een stimulans kan zijn om meer en beter te kunnen presteren, is het ook fiscaal aantrekkelijk om een werknemer te laten studeren. Dit artikel zet de belangrijkste fiscale regelingen onder elkaar.

Een consistente huisstijl voor uw organisatie?

Beken kleur!


Kleuren vallen op. Een wereld zonder is ondenkbaar, en al helemaal in de marketingcommunicatie. Kleuren zeggen iets over uw organisatie, uw merk, de betrouwbaarheid en de dynamiek. Een belangrijke factor in het bouwen aan een sterk merk is dan ook de keuze van de huiskleur. Juist in tijden van recessie is het belangrijk uw organisatie te onderscheiden van de ’50 tinten grijze’ massa. Maar hoe? Tijd om dat u in geuren én kleuren uit te leggen.

Opleiden 3.0

Column Remco Claassen


Heerlijk, wat een feest. Ik mag vrijuit praten over mijn beroep. En wat voor een beroep. OP-LEIDEN; letterlijk leiding geven aan een reis omhoog. Mensen helpen beter worden in hun beroep, in de omgang met zichzelf, in de omgang met anderen of gewoonweg op pad naar een nieuw en mooier bestaan. Het is werkelijk een zegen. Je voelt je bij tijd en wijlen de redder in nood.

Familiebedrijven zijn creatief en innovatief

Cees Hoefnagels van Hoefnagels Groep Tilburg:

Voor Cees Hoefnagels van de Hoefnagels Groep uit Tilburg staat het als een paal boven water: een familiebedrijf is veelal stabieler en straalt een zekere rust uit. Er wordt meer tijd genomen om in de toekomst te kijken. Er hoeft immers niet gestuurd te worden op externe aandeelhouders.

Wat bedrijven moeten weten over de cookiewetgeving

Nieuwe wet moet privacy beter waarborgen

Per 5 juni 2012 is de aangepaste Telecommunicatiewet met de nieuwe cookiebepaling van kracht geworden. Die moet de privacy van burgers op internet beschermen.

Familie business

Column Remco Claassen

Ik kan het niet helpen, maar ik moet bij dit thema direct denken aan de film ‘The Godfather’. Beelden van maffiose praktijken in de straten van Manhattan. De hechte band binnen de clan en de harde hand naar de buitenwereld. Hoe crimineel ook, het respect, de erecode en de onuitgesproken wederkerigheidswetten waren inspirerend. Maar ja, dat is Hollywood. Is de werkelijkheid wel zo romantisch als het magistrale drieluik van Francis Ford Coppola?

Je wordt een merk met maatwerk

Over het nieuwe fundament onder woningbouw

De crisis op de woningmarkt is natuurlijk maar deels te verklaren door de malaise op de financiële markt. Jarenlang hebben woningcorporaties en ontwikkelaars ons eenheidswoningen door de strot geduwd. Of je nu in de rivierenbuurt of in de waterbuurt woont: het is één pot nat. De zelfde straten. De zelfde huizen. 

Pensioenrechten van werknemers zijn in gevaar

Financierbaarheid Nederlands pensioenstelsel is niet langer houdbaar.

Een achterhaald pensioenstelsel, aanhoudende lage marktrente en achterblijvende beleggingsrendementen vormen een gevaarlijkecombinatie voor de opgebouwde pensioenrechten van de werknemer in loondienst. De feiten op een rijtje.